Srbija
    |         |         |    
 

Pridružite se putujućem roze karavanu u borbi protiv raka dojke
Kampanja "Miliooooon razloga zašto želim svet uz tebe" u organizaciji Fonda B92 i kompanije Avon, uz podršku Ministarstva zdravlja i Američke ambasade u Srbiji, obeležiće oktobar kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke organizovanjem niza događaja u formi putujućeg karavana. Cilj je da se skrene pažnja javnosti na rak dojke koji je jedan od vodećih uzroka smrtnosti žena u Srbiji, najčešće u dobi između 40 i 50 godina i istakne značaj preventivnih redovnih lekarskih pregleda, jednom godišnje. Karavan će biti organizovan u tri najveća grada u Srbiji, u Novom Sadu 5. oktobra, Nišu 10. oktobra i Beogradu 12. oktobra ove godine.


Kampanja ima za cilj podizanje i menjanje društvene svesti o karcinomu, edukaciji, stavljanje akcenta na ranu dijagnostiku, kao i prikupljanje sredstava za borbu protiv raka dojke. Na glavnim gradskim trgovima u Nišu, Novom Sadu i Beogradu biće instalirani pokretni mamografi i informativni pultovi. Završni događaj biće održan u Beogradu 12. oktobra, kad će u podne biti organizovana šetnja podrške u kojoj će se organizatorima pridružiti brojne ličnosti iz javnog života. Šetnja će početi na Trgu Republike, nastaviti se kroz Knez Mihailovu ulicu i završiti se vraćanjem na Trg. Posebna pažnja biće usmerena na žene koje su pobedile rak dojke, koje će takođe učestvovati u šetnji.


U sklopu kampanje na zvaničnoj Facebook stranici kompanije Avon biće pokrenuta aplikacija pomoću koje će biti prikupljana sredstava za fond za borbu protiv raka dojke. Aplikacija će omogućiti razmenu poruka i razglednica sa porukom "Želim svet uz tebe", a za svaki "share" kompanija Avon doniraće jedan dinar lokalnim projektima za borbu protiv raja dojke.

Rak dojke spada u najčešći uzrok smrti kod žena, a ukoliko se rano otkrije izlečiv je u više od 96 odsto slučajeva. Uključite se u borbu protiv raka dojke i pošaljite snažnu poruku svojoj majci, sestri, supruzi, ćerki, devojci i prijateljici koliko je njihova uloga u vašem životu značajna.


Avon Akcija za borbu protiv raka dojke u Srbiji

Avon Akcija za borbu protiv raka dojke, koja deluje u okviru Avon Fondacije, osnovana je 1992. u Velikoj Britaniji i trenutno je aktivna u preko 50 zemalja sveta. Od osnivanja do danas prikupljeno je i donirano preko 957 miliona američkih dolara širom sveta. Avon Akcija za borbu protiv raka dojke globalno deluje u pet oblasti: informisanje i širenje svesti o raku dojke, prevencija i dijagnostika, dostupnost medicinske nege, podrška medicinskim institucijama i naučna istraživanja u cilju nalaženja leka protiv raka dojke. Sredstva se prikupljaju prodajom posebnih proizvoda sa ružičastom vrpcom kroz Avon brošure. Sav prihod od prodaje ovih proizvoda namenjen je Avon Akciji za borbu protiv raka dojke.


- U Srbiji Akcija je pokrenuta 2004.


- Od 2004. do danas podelili smo preko 500.000 informativnog i edukativnog materijala o načinima prevencije i rane dijagnostike raka dojke.


- 2005. organizovali smo prvu Avon šetnju u Beogradu u cilju širenja svesti o ovoj bolesti, događaj koji održavamo svakog oktobra u Beogradu kako bismo skrenuli pažnju javnosti na značaj prevencije raka dojke.


- 2006. donirali smo aparat za ranu dijagnostiku Institutu za Onkologiju i Radiologiju Srbije, sto za stereotaksičnu biopsiju dojke i 180 besplatnih kliničkih pregleda.


- 2008. u okviru kampanje "Potrebne smo jedna drugoj" pod pokroviteljstvom Ministarstva Zdravlja, donirali smo više od 2000 preventivnih pregleda dojke za žene širom Srbije.


- 2008. donacijom od 1 miliona dinara pomogli smo kupovinu prvog pokretnog digitalnog mamografa u Srbiji, akciju koju je pokrenuo Fond B92, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Ministarstvo zdravlja. Iste godine u oktobru, u saradnji sa Fondom B92, organizujemo u Beogradu TV specijal uživo «Dizanje svesti» kao deo velikog Avon globalnog događaja koji se održava u preko 50 zemalja sveta i kojim šaljemo poruku svim ženama da je rak dojke bolest koja može da se pobedi.


- 2009. kampanja «Potrebne smo jedna drugoj» postaje tradicija. Ove godine doniramo 2000 preventivnih pregleda dojke za žene širom Srbije i tako činimo još jedan značajan korak napred u borbi protiv raka dojke.


Donacijom aparata za stereotaksičnu vakuum asistiranu biopsiju, 2011. godine, kompletirana je dijagnostička oprema Instituta


- Od 2011. godine Avon podržava program "Zdravka", kroz obuku žena u seoskim sredinama o važnosti pravovremenih pregleda u borbi protiv raka dojke. Ovaj program je u 2013. godini proširen i na region zapadne Srbije, a Avon Srbija nastavlja da bude dugoročno posvećen borbi protiv raka dojke.


- 20. Marta 2013. godine iniciran je od strane Avon Srbija i obeležen prvi Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, uz podršku Fonda B92 i Ministarstva zdravlja Republike Srbije