Srbija
    |         |         |    

Koža

Koža je najveći organ našeg tela: pokriva površinu od oko 1,7 m2 i teška je oko 3 kg, ako se radi o osobi prosečne građe.Zdrava koža obavlja svoje funkcije na ujednačen i predvidljiv način. Ona izgleda nežno i elastično, sveže i pomalo vlažno.Svaki njen centimetar sadrži milione ćelija, i složen je sistem kapilara, živaca i pora.

Struktura kože

Koža se sastoji od 3 glavna sloja:

 • Epiderm
 • Derm
 • Hipoderm

slojevi koze

Epiderm:

se sastoji od gornjeg pokrivnog sloja kože čije površinske ćelije sadrže srazmerno malo vode i masnoće (10%) i neprestano se "ljušte", i od ćelija u bazi epiderma koje sadrže do 70% vlage. Njihovo neprestano razmnožavanje garantuje obnavljanje tako da se površinski sloj kože obnavlja jednom mesečno - u bazi epiderma rađaju se nove ćelije, keratinociti, koje putuju prema gore i tako obnavljaju površinski sloj. U bazi epiderma nalaze se i melanociti koji proizvodnjom melanina štite kožu od štetnih sunčevih zraka.

Derm:

je potporni sloj ispod epiderma, sastavljen je od niza nervnih vlakana neophodnih za elastičnost, otpornost i prehranu kože.

Hipoderm:

je najdublji sloj vezivnog tkiva, sačinjen od adipoznog nervnog tkiva koje mu daje čvrstoću i izolaciju.

ciklus obnove

Ciklus obnove

Zdrava koža kontinuirano se obnavlja i nove ćelije se stvaraju u baznom sloju epiderma (sloj najbliži dermu). U normalnim okolnostima koža se obnavlja jednom mesečno. Ovaj proces se usporava starenjem. Novonastale ćelije u epidermu su okrugle i čvrste, a kako se približavaju površini kože stanjuju se i na kraju propadaju. Svakoga dana u tom procesu gubimo i zamenjujemo milione epitelnih ćelija. Koža sadrži dva vrlo važna proteina: elastin i kolagen.

 • Elastin: koži daje elastičnost i često ga upoređuju sa rastegljivom trakom, jer se može razvući i produžiti, da bi se kasnije vratio u prvo­bitno stanje.
 • Kolagen: deluje na tonus i poboljšava strukturu kože.

Šta se događa kada koža počne da stari? Usporava se proces obnavljanja ćelija, smanjuje se lučenje lojnih žlezda kao i količina kolagena i elastina. Koža postaje osetljiva i dehidrirana, a kao posledica se stvaraju bore i tanke linije oko usta, očiju i na vratu, gde je koža najviše izložena mišićnoj aktivnosti. Zrela koža je uglavnom suva i nema svežu boju. Proces starenja kože započinje posle 18. godine, a postaje intenzivniji između 25. i 30. godine.

Različiti su uzroci starenja kože:

 • Vreme, čijim se prolaskom smanjuje proizvodnja kolagena i elasti­na, a koža gubi vlagu i sporije se obnavlja te dolazi do stvaranja bora
 • Mimika lica, usled koje dolazi do formiranja malih linija koje vremenom postaju sve vidljivije
 • Sunce, glavni faktor štetnog uticaja na kožu
 • Smog/dim
 • Stres
 • Nepravilna ishrana

Funkcija kože

Prirodna odbrana

Koža prekriva naše celo telo čime štiti unutrašnje organe od iritacije. Ta prirodna odbrana znatno je ugrožena bakterijama, ultraljubičastim zracima, hemikalijama kao i promenama temperature. Ako budete pravilno koristili kozmetičke proizvode oni će na Vašoj koži delovati poput zaštitnog sloja i tako joj pružiti dodatnu zaštitu.

Termostat

Koža reguliše 80% telesne temperature. Kad je hladno, krvni sudovi i pore se sužavaju da bi održali telesnu temperaturu pri čemu im pomažu i podkožne masnoće.Kad je toplo, kako telesna temperatura ne bi previše porasla, krvni sudovi se šire i koža luči znoj kojim hladi telo. Znojne žlezde većinom su smeštene ispod pazuha, na tabanima i čelu. Manji deo znojenja odvija se kroz površinu kože . Dnevna količina vode koja se gubi na ovaj način iznosi oko 700 ml.

Izlučivanje

Koža je bogata žlezdama. Materije koje one luče, poput sebuma, znoja i melanina, izlaze na površinu kože ili ulaze u druge ćelije, da bi joj zatim pružile dodatnu zaštitu.

Prenosi osećaje

Koža u centralni nervni sistem prenosi veliki deo spoljašnjih nadražaja, kao što su hladnoća, toplota, bol ili svrab. Koža nam omogućava da osetimo mekoću kašmirskog pulovera ili svežinu svile na našem telu.

Tipovi kože:

1. Normalna koža

Normalnu kožu karakteriše odlična fiziološka i hidrolipidna ravnoteža, koja joj daje sjajan izgled, sa glatkim, svežim i čvrstim površinskim slo­jem. Najčešće se može videti kod tinejdžera i dece u predpubertetskom periodu. Normalna koža vremenom počinje da teži ka suvoj.

Nega: Preporučuje se jednostavna nega.

Slika

2. Suva koža

Tanka i veoma delikatna, podložna flekama i raznim iritacijama. Više je podložna znacima starenja od ostalih tipova kože. Lako gubi vlažnost i s godinama postaje veoma opuštena.

Nega: Potrebna joj je posebna, nežna kozmetika specijalno namenjena suvoj koži.

3. Kombinovana koža

Kombinovanu kožu odlikuje neujednačeno delovanje lojnih žlezda uzro­kovano nedovoljnom snabdevenošću kiseonikom. Takva koža je u "T" zoni (čelo, nos, brada) masna, a u ostalim delovima (oko očiju, na obrazima i vratu) suva. Kombinovana koža u dobu od 18 godina ima drugačije potrebe nego kombinovana koža u 50-oj godini. Proizvode treba upotrebljavati tako da zadovoljavaju potrebu kože i potrebe doba kože. Nega: Neguje se na dva načina: suve delove treba hidrirati, a masne čistiti.

Primer: osoba sa 20 godina, sa kombinovanom kožom može da koristi proizvode za negu kože iz kolekcije AVON SOLUTIONS, a osoba sa 50 godina starosti i istim tipom kože treba da koristi proizvode iz kolekcije ANEW.

4. Masna, problematična koža

Pri suvišnom lučenju masnoće moguća je pojava različitih problema kože.

Ovaj tip kože je vrlo često podložan stvaranju akni, a sa druge strane često podložan dehidrataciji.

Na središnjem delu lica, najbogatijem lojnim žlezdama, stvaraju se male količine masnoće i nečistoće, koje se najčešće nazivaju miteserima. Vrlo masna koža, sa začepljenim porama, nedovoljno snabdevena kiseonikom, poprima sivkast izgled i podložna je stvaranju belih skupo­va, "lišajeva".

Nega. Ovaj tip kože mora se veoma često čistiti i tretirati proizvodima na bazi alkohola.

Nega kože

Tri jednostavna i neophodna koraka za svakodnevnu negu kože:

1. Čišćenje:

 • Uklanja prašinu i atmosferska zagađenja
 • Uklanja šminku
 • Uklanja višak masnoća iz pora

Čišćenje lica je potrebno raditi dva puta dnevno, ujutru i uveče, kako bismo potpuno uklonili nečistoće. Atmosfersko zagađenje, prašina, lučenje masnoće i ostaci šminke, stvaraju barijeru koja se mora ukloni­ti kako bi se koži omogućilo disanje da bi u potpunosti primila sve dobrobiti tretmana. Sapun je suviše agresivan i suši kožu. Mleko za čišćenje, krema ili gel, idealni su proizvodi za svakodnevno čišćenje. Za nežno uklanjanje šminke s očiju najbolji je blag, specijalizovani losion.

Kako se radi

Nanesite gel/kremu za čišćenje lica na ruku, masiranjem utrljajte u ko­žu, počevši od vrata, oko brade, usta, nosa, zatim na gore, ka obrazi­ma i čelu. Odstranite gel/kremu na isti način pomoću vlažnih pufni za uklanjanje šminke.

Beneficije

Koža će biti čista bez uklanjanja prirodnih ulja. Koža je mekša i svežija.

Dodatni savet:

Da bi ste dobro očistili oči od šminke, započnite od unutrašnjeg ugla kapka prema spoljašnjem, nežnim pokretima, izbegavajući trljanje, jer je koža tu vrlo osetljiva. Završite lagano prelazeći vaticom odozgo prema dole. od korena trepavica prema vrhu. Najbolji trenutak za nanošenje maske za čišćenje, osveženje ili piling je za vreme ili neposredno nakon kupanja - koža je detaljno očišćena i spremna da primi sve blagotvorne sastojke. Tako ćete pojačati delo-vanje preparata i postići maksimalnu delotvornost.

2. Toniranje:

 • Uklanja ostatke šminke
 • Osvežava kožu
 • Pomaže koži da uspostavi prirodan nivo kiselosti (ph)

... i kako bi se kompletiralo čišćenje lica osvežavajućim i blago astringenim delovanjem tonika. Taj proizvod, osim što u potpunosti uklanja ostatke šminke, poboljšava disanje kože pomažući joj da ponovo dobi­je svoju prirodnu kiselost (pH).

Kako se radi

Naneti toner na pokvašeni pufer. Preći preko kože, početi od baze vrata na gore, na isti način kao pri čišćenju lica, izbegavajući delove oko očiju.

Beneficije

Toner uklanja višak preparata za čišćenje, zatvara pore, stimuliše cirku­laciju.Da bi ste dovršili čišćenje lica, stavite malo tonika na vatu i prelazite nežno preko lica. Delovanje možete pojačati ukoliko izmasirate lice blagim utapkavanjem jagodicama prstiju.

Hidriranje i hranjenje kože

su dva osnovna faktora za negu i očuvanje kože. Koža koja je izgubila vlagu, gubi elastičnost i zahteva unos hidrantnih agenasa kako bi povratila svoju prirodnu čvrstoću. U slučaju crvenila kože, potrebno je pojačati priliv lipida. Ovo pravilo važi za sve tipove kože koji moraju zadržati hidrolipidnu ravnotežu. Ako ta ravnoteža ne postoji, koža postaje osetljiva na spoljašnje agresivne faktore, gubi elastičnost i tonus, te dolazi do stvaranja bora i gubitka sjaja. Dnevna hidrantna krema sa zaštitnim faktorima protiv štetnog delovanja sunčevih zraka, zapravo predstavlja zaštitnu barijeru koja je u stanju da ograniči dnevni gubitak vlage. Noćna krema ponovo uspostavlja hidrolipidnu ravnotežu. Noćni odmor je vreme kada koža najbolje reaguje i najbolje absorbuje dragocene hranljive i hidrantne sastojke.

Kako se nanosi

Vrhovima prstiju staviti tačkice kreme na vrat, bradu, obraze i čelo, umasirati hidrantni tonik / kremu kružnim pokretima od vrata na gore.

Beneficije

Zaštita od spoljašnjih negativnih uticaja, utiče na sporije stvaranje bora, vraća vlagu suvoj koži, uspostavlja i održava ravnotežu kod masne i kombinovane kože. Mnogi hidrantni agensi imaju dodatni SPF faktor koji štiti kožu od štetnih sunčevih zraka.

Kožu je potrebno hidrirati dva puta dnevno bez obzira na tip kože koji imate.

Zaštita kože

Najvažnija zaštita kože je ona protiv štetnih sunčevih zraka. 80% svih oštećenja kože (linije, bore, dehidriranost) nastaje zbog nepravilnog izlaganja suncu, a mogu se pojaviti već pre dvadesete godine. Za raz­liku od UVB zraka koji jednostavno "prže" kožu i uzrokuju crvenilo, UVA zraci su mnogo opasniji jer ulaze u dubinske slojeve kože, uništavajući kolagen i elastin koji održavaju tonus.

Protiv UVA zraka potrebna je neprestana zaštita u obliku kreme za dan sa zaštitnim faktorom.

Identifikujte svoj tip kože

P. Koliko često imate mitesere ili druge flekice na licu?
0. Često (1) Uvek u T zoni (2) Retko(3) Skoro nikada (4)

P. Koliko su Vaše pore vidljive?
0. Vrlo vidljive svuda (1) Pomalo vidljive u T zoni (2) Jedva vidljive (3) Skoro nevidljive (4)

P. Da li Vam se koža peruta?
O. Skoro nikada (1) Ponekad u predelu obraza (2) Ponekad (3) Često (4)

P. Da li Vam je lice ikada masno?
0. Skoro uvek (1) Često u T zoni (2) Ponekad (3) Skoro nikada

P. Da li se bore formiraju?
O. Skoro bez bora (1) Par linija smejalica (2) Vidljive, ali ne očig­ledne, linije oko očiju, usta, čela (3) Duboke linije na nekim delovima, fine na drugim (4)

P. Da li Vam je koža ikada suva ili zategnuta?
0. Skoro nikada (1) Ponekad na obrazima (2) Ponekad (3) Skoro uvek (4)

* saberite bodove odgovora koje ste zaokružili i odredite tip svoje kože putem tabele za bodovanje u prilogu.

Bodovi

 • 6-9 Masna / problematična koža
 • 10-14 Kombinovana / normalna koža
 • 15-19 Normalna koža
 • 20-22 Suva koža
 • 22-24 Veoma suva / starija koža

Osetljivost kože

Osetljiva koža nije tip kože, već stanje kože. Tako da možete imati masnu, suvu, kombinovanu ili normalnu kožu, koja je ujedno i osetljiva. Osobe sa osetljivom kožom mogu imati alergijske reakcije, iritacije. Pojavljuje se crvenilo, svrab, peckanje ili zatezanje lica. Ne postoji pravi, nama poznat uzrok ovog stanja kože. Može biti genet­ski uslovljeno ili prouzrokovano drugim faktorima. Osobe koje su bile podvrgnute hemijskom pilingu, laserskoj operaciji i agresivnim tret­manima kože su podložnije osetljivoj koži.

Osetljivoj koži potrebna je specijalna nega. Kako?

 • Izbegavajte sunce
 • Pre upotrebe kozmetičkog proizvoda testirajte ga (nanesite proizvod iza ušiju i dozvolite par sati koži da upije)

Koje su karakteristike proizvoda pogodnih za tretiranje osetljive kože?

 • Bez mirisa
 • Bez veštačkih mirisa i boja
 • Antialergijski i testirani od strane dermatologa

Dragoceni saveti

 • Korišćenjem proizvoda za negu kože u prekomernim količinama ne postižemo bolje rezultate, već samo rasipamo proizvod koji, nanešen u predebelom sloju, koža ne može da upije. Prevelika količina kreme može da izazove iritaciju, pogotovo ako je nanešena na područje oko očiju, gde je koža tanja i osetljiva. Kremu nanesite uvek i na vrat, jer je on jedan od delova tela na kome je najlakše "pročitati" godine.
 • Koža oko očiju je izuzetno osetljiva i treba je tretirati posebnim proizvodima. Upotreba proizvoda koji nisu izričito namenjeni tom delu lica, može prouzrokovati iritacije i alergije.
 • Važno je da nega kože bude konstantna, kao i da proizvode nano­site u skladu sa uputstvom. Ne očekujte trenutne rezultate; samo kontinuirana upotreba može doneti vidljiv i konkretan efekat.
 • Prilikom nanošenja kreme ili losiona na kožu, vodite računa o osetljivosti vašeg lica. Koži pomozite da upije preparat u epiderm malim kružnim pokretima jagodica prstiju, a nanošenje završite laganom masažom i nežnim utapkavanjem.
 • Korišćenje istog proizvoda tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do zasićenja kože. U takvim slučajevima preporučuje se prelazak na novi proizvod. Ipak, ovo je retka pojava jer pravilna nega kože podrazumeva promenu kreme zavisno od godišnjeg doba, kao i upotrebu specijalnih tretmana za revitalizaciju kože izloženu stresu.
 • Kada govorimo o nezi kože često se obraćamo isključivo ženama, ali setimo se da i muškarci imaju iste probleme sa kožom kao i žene. Dakle, preporučimo i njima proizvode i tret­mane koje koriste i žene!
 • Rok trajanja proizvoda za negu kože nije uvek isti: proizvodi za čišćenje imaju duži rok upotrebe od krema koje sadrže osetljive materije i aktivne sastojke.
 • Čišćenje je neizostavan deo nege, bez obzira na to da li se šminkate ili ne. Ujutro treba odstraniti štetne materije koje je koža izlučila tokom noći. Večernje čišćenje je još važnije jer kožu treba osloboditi od tragova šminke i svih tokom dana nakupljenih nečistoća.

Ekstra savet, ekstra pomoć:

Problem: Rešenje:
Miteseri i masna koža Jedite dosta mahunarki (boranija, pasulj, kikiriki)
Crvenilo i Ijuspanje Uzimajte hranu bogatu vitaminom A (šargarepa.brokoli, breskva,bundeva)
Bledilo i podbulost Izbacite iz upotrebe kofein, alkohol, svedite upotrebu soli na minimum
Suvoća i sparušenost Jedite mnogo svežeg voća i povrća, dnevno popijte najmanje 10 čaša vode

Rečnik pojmova

Akne su gnojni čvorići koji na­staju oko korena dlake ili na iz­vodu lojne žlezde, a najčešće se pojavljuju u adolescenciji kao posledica hormonalnih poremećaja.

Alergološki testiran/ hipoalergen je svaki proiz­vod iz kojeg su uklonjeni svi najpoznatiji sastojci koji izazi­vaju alergijske reakcije.

Alfa- hidroksi (aha) ki­seline (voćne kiseline) smanjuju nastanak sitnih linija i bora uklanjanjem odumrlih će­lija s površinskog sloja kože.

Aloe vera je biljka iz čijih se listova dobija gel koji ublažava crvenilo i omekšava kožu. Čes­to se upotrebljava u proizvodi­ma za posle sunčanja.

Aminokiseline su kompo­nente proteina koje se, između ostalog, nalaze u kolagenu i elastinu, a neophodan su ele­ment u celom organizmu. One zadržavaju vodu u rožastom sloju kože i opskrbljuju je materijama potrebnim za po­novno stvaranje proteina koji joj eventualno nedostaju.

Antioksidanti su materije koje štite ćelije od štetnog dejstva molekula slobodnih radikala. Najpoznatij antioksidanti su vita­mini A,C i E i beta karotin.

Avc10 - avonova eksklu-rmula je kombi­nacija snažnih sastojaka koji usporavaju starenje kože, stva­rajući pritom prirodne slojeve čvrste, mladalačke kože.

Bergamot je biljka čije esencijalno ulje ima blaga antiseptička svojstva a koristi se pri čišćenju kože.

Betakarotin je provitamin vitamina A. Ima antioksidantna svojstva, neophodna u borbi protiv slobodnih radikala.

Biotin ili vitamin H je ključni element za zdravu kožu, kosu i nokte.

Keramidi su glavni građevni lipidni sastojci kože koji čuvaju i održavaju njenu prirodnu vlažnost.

Depigmenat je supstanca koja ublažava tamne mrlje na koži koje mogu nastati kao posledica starenja kože ili preteranog sunčanja, kao i tokom sunčanja.

Elastin je protein koji je za­jedno s kolagenom zaslužan za čvrstoću i elastičnost kože, a sastoji se od aminokiselina. Starenjem se njegova prisut­nost u dermu smanjuje, što uzrokuje gubitak elastičnih vla­kana i opuštanje kože.

Enzimi su proteini koji podstiču i ubrzavaju hemijske pro­cese neophodne za zdravlje kože. Postoje razni tipovi enzi­ma od kojih neki imaju korisno, a drugi štetno dejstvo. Napred­na tehnologija omogućava ravnotežu enzima, pa s jedne strane neutralizuje njihov neg­ativni uticaj, a s druge maksimalizuje pozitivan učinak enzima.

Ginseng - ekstrakti iz korena ginsenga imaju široku upotre­bu u kozmetici zbog svojih to-nizujućih i stimulativnih svoj­stava.

Glikolna kiselina je vrsta alfa-hidroksi kiseline.

Hamamelis - destilovana vo­da dobijena iz ove biljke u širo­koj je upotrebi budući da smi­ruje i ublažava crvenilo kože.

Hijaluronska kiselina je delotvoran ovlaživač koji po­maže koži da zadrži vlažnost.

Kamilica - je biljka poznata po svojim umirujućim i ublažujućim svojstvima.

Keravit R je ekskluzivni AVON-ov hranljivi kompleks keratina, minerala, kalcijuma, vitamina E i B5, kao i ulja koš­tice marelice.

Kolagen je jedna od osnov­nih prirodnih belančevina ko­že, a sastoji se od aminokiselina. Kao posledica starenja ko­že i izlaganja sunčevim zraci­ma potpuno se smanjuje proiz­vodnja kolagena pa stoga ko­ža gubi čvrstoću i elastičnost.

Lipidi su kompleks ulja koji se nalazi između ćelija najvišeg sloja epiderma i stvara visoku vlažnu barijeru pa deluje kao njihov vezivni materijal.

Lipozomi / kromosfere su sićušne strukture koje omo­gućavaju bolje upijanje pro­izvoda u dubinske slojeve kože.

Lojnica je žlezda koja izlu­čuje masne sastojke (sebum) kojima podmazuje i štiti kožu od gubitka vlage.

Oftalmološko testira­nje je testiranje pod nadzo­rom oftalmologa tokom kojeg se ispituje celokupno stanje zone oko očiju pre i posle korišćenja proizvoda.

Pantenol se takođe zove i provitamin B5, ima hidrantna i omekšavajuća svojstva, i ubla­žava crvenilo kože prouzroko­vano prekomernim izlaganjem suncu. Upotrebljava se i u šamponima jer jača kosu.

U žalfiji (pre svega u njenim cvastima) nalaze se lekovite supstance koje uništavaju bak­terije, viruse i gljivice, pa je ta­ko ova biljka zaslužno progla­šena "neiscrpnim izvorom zdravlja".